Heinin esittely toteutettiin tyttöjen omatekemien kysymysten pohjalta. Jokainen tyttö sai esittää Heinille yhden kysymyksen, joten vastattavaa kertyi 17 kysymyksen verran. Tässä siis Heini omin sanoin ja kuvin.
Minkä ikäisenä ja missä seurassa aloitit voimistelun?
-Aloitin joukkuevoimistelun vasta 13-vuotiaana! Seurani on ollut koko ajan Tapanilan Erä. Voimistelua ennen harrastin 8 vuoden ajan taitoluistelua. Luistelun ohella kävimme balettitunneilla, mistä tykkäsin myös paljon. Noin 11-12-vuotiaana kävin lisäksi kerran viikossa Aino Mustkiven ohjaamassa telinevoimistelussa :)
Heini 12 v. |
Miten päädyit voimisteluharrastuksen pariin?
-Luistelun lopettamisen jälkeen halusin ehdottomasti uuden urheiluharrastuksen, jossa oli mahdollista kilpailla. Asuin Tapanilan Urheilukeskuksen lähellä, joten ajattelin tutustua ensin Tapanilan Erän tarjontaan. Päätökseen joukkuevoimistelun aloittamisesta vaikutti varmasti myös luokallani olleet taitavat ja innokkaat jumppatytöt Elli ja Minna, jotka voimistelivat Erällä.
Heini Eräsalin käytävällä |
Miten valitsit juuri Tapanilan Erän aikoinaan (voimistelijana/valmentaja)?
-Alun perin tulin seuraan, koska se oli lähiseurani. Nykyään ajattelen, että Tapanilan Erä antaa loistavat mahdollisuudet tehokkaaseen valmennukseen.
Kuinka hyvä olet ollut voimistelussa omasta mielestäsi?
-Monipuolisen liikuntataustani vuoksi kehityin joukkuevoimistelussa mielestäni melko hyväksi voimistelijaksi, vaikka aloitin lajin tosi myöhään. Olin mielestäni hyvä harjoittelemaan, minkä vuoksi sain aikaisemmin aloittaneita joukkuekavereitani kiinni. Täytyy silti sanoa, että Alexan tytöt ovat aika monessa jutussa jo nyt taitavampia..ja hyvä niin!
Paras saavutuksesi voimistelussa?
-Parhaat saavutukseni voimistelussa ovat Alexan kanssa. Merkittäviä saavutuksia ei minulla voimistelijana ole. Harrastesarjan (nykyinen kilpasarja) puolelta joukkueeni nappasi kylläkin monia mitaleja.
Mikä on hauskoin kisamatkamuistosi?
-Mieleeni on jäänyt hauska kisareissu Viroon vuonna 2003. Joukkueeni tuli kolmanneksi juniorisarjassa. Muistan, että laiva juuttui sekä meno- että tulomatkalla jäihin pitkäksi aikaa, mutta me pidimme hauskaa ahtaassa hytissämme :)
Viron kisamatka v. 2003 |
Miksi lopetit aikoinaan voimistelun?
-Kun SM-tasolla kilpaillut joukkueemme lopetti, jatkoimme pienellä kokoonpanolla harrastesarjan puolella. Tämä joukkue oli kasassa muistaakseni vain vuoden, kunnes joukkue lopetti kokonaan. Olin tuolloin 18-vuotias. Olisin mielelläni jatkanut joukkuevoimistelua (innostukseni vain kasvoi koko ajan!), mutta uutta sopivaa joukkuetta ei tuntunut olevan. Siirryinkin tuolloin kahden muun voimistelijan kanssa Cheerdancen pariin.
Pärnun Voimistelufestivaalit v. 2003 |
Mistä aloitat uuden ohjelman tekemisen?
-Uuden ohjelman tekeminen alkaa minulla siitä, että kuuntelen valittua musiikkia tarkkaan uudelleen ja uudelleen.. Tämä vaihe saattaa välillä kiristää hermoja meillä kotona :) Hahmotan siis aluksi musiikin rakenteen ja teen alustavan "tarinan" ohjelmalle.
Ehditkö itse urheilla / harrastaa liikuntaa, ja jos niin mitä ja miten usein?
-"Arkiliikunnalle" on aina aikaa, mutta minulla ei ole mitään omaa harrastusta tällä hetkellä. Kaikenlaista on kuitenkin kiva aina kokeilla.
Tigrut v. 2004 |
Mikä sinun mielestäsi voimistelussa on vaikeinta / haastavinta oppia?
-Kaikki riippuu siitä, millainen voimistelija on, mutta sanoisin, että vaikeinta voi olla oppia harjoittelemaan ahkerasti niin harkoissa kuin kotonakin. Pelkällä lahjakkuudella ei mennä kauhean pitkälle. Vaikeaa voi joskus myös olla esimerkiksi jännityksen voittaminen.
Opiskelet ja valmennat, paljonko sinulle jää vapaa-aikaa viikossa näiden jälkeen?
-Yleensä kisakaudella niin sanottua vapaa-aikaa ei juurikaan jää. Nautin kaikesta voimisteluun liittyvästä, enkä ajattele valmentamisen olevan pois "muusta ajasta".
Jännitätkö kisoja?
-Pieni yleinen jännitys kuuluu kisaan valmentajallakin! En jännitä esimerkiksi sitä, onnistuuko ohjelma. Luotan siihen, että voimistelijat keskittyvät ja tekevät matolla sen, mitä harkoissakin.
Oletko huutanut tai suuttunut ikinä harkoissa?
-Olen varmasti ollut harkoissa turhautunut tai ärsyyntynyt, jos jokin juttu ei onnistu millään, mutta en ole ikinä suuttunut kellekään voimistelijalle. Myös valmentajan pitää osata muuttaa toimintaansa, jos tulosta ei synny. Meillä valmentajilla taitaa olla paha tapa puhua liikaa harkoissa ja ehkä jopa huutaa musan päälle..:)
Mikä on mielestäsi paras voimisteluohjelma, minkä olet nähnyt?
-Niitä on monia, mutta ainakin Dynamoiden Myrskyluodon Maija.
Mikä on mielivälineesi?
-Kaikki!
Nopea vai hidas ohjelma?
-Parhaita ohjelmia ovat ne, joissa liikenopeus vaihtelee. Pienemmillä tytöillä pidän yleensä enemmän nopeammista musiikeista.
Millainen on onnistunut harkka?
-Harkka on onnistunut, jos sekä voimistelijat että valmentajat lähtevät kotiin tyytyväisinä. Onnistumisia koetaan silloin, kun koko joukkue tsemppaa toisiaan, saavuttaa tavoitteensa ja oppii jotain uutta.
Kiitos Heinille ja tytöille!
Jojo-ryhmä