Edellisessä valintatilaisuudessa, vuodenvaihteessa, Alexa kasvoi viidellä tytöllä. 3 tytöistä tuli mestaruussarjasta, 1 oli mestaruussarjaan paluumuuttaja ja 1 tytöistä - Pinja - muutti Alexaan kilpasarjajoukkueesta.
Jos siis olet joskus miettinyt vaihtoa Alexaan, haluat vaihtaa kilpasarjasta mestaruussarjaan tai muutoin haluat tietää minkälaista voimistelu Alexassa on, lue alla oleva juttu Pinjasta.
Pinja voimisteli viime kaudella Akaasiassa, joka oli silloin 10-12 -vuotiaiden kilpasarjajoukkue. Oltuaan nyt noin 5 kuukauden ajan Alexassa, pyysimme Pinjaa kertomaa omia kokemuksiaan kilpasarjan ja mestaruussarjan välisistä eroista ja samanlaisuuksista.
Pinjan mielestä mestaruussarjajoukkueessa tehdään kilpasarjaa vaikeampia ohjelmia ja liikkeet tulee tehdä oikein, eikä vain suunnilleen oikein. Pinjan mukaan tämä on tuonut lisähaastetta harjoitteluun, mutta hän on pikemminkin nauttinut haasteesta, kuin kokenut sen vaikeana.
Myös harkoissa on paljon eroa. Harkat ovat rankempia kuin kilpasarjassa, ja niissä tehdään yleensä vaikeampia liikkeitä kuin kilpasarjassa. Valmennus on tarkempaa, mutta Pinjasta on kivaa, kun harkoissa käytetään kirjallisia bonuksia ja pisteitä. Tämä motivoi tyttöjä yrittämään parhaansa.
Kisoihin valmistautumisessa Pinja ei ole huomannut eroa, touhu on melko samanlaista molemmissa sarjoissa.
Pinjan mielestä koko Alexa on ottanut hänet ihanasti vastaan, ja kaikki tytöt ovat tosi mukavia.
Koska voimistelu on yleensä koko perheen harrastus ja sitoo sekä rahallisesti että ajallisesti myös voimistelijan vanhempia, annetaan myös Pinjan äidille, Katrille, puheenvuoro.
Katrin mielestä mestaruussarjassa harrastaminen on hänen kokemuksensa mukaan perheelle sitovampaa kuin kilpasarjassa. Poissaoloja ei juurikaan sallita, ja kun tyttö on uusi porukassa, on tietenkin vielä tärkeämpää, että hän on kaikissa harkoissa paikalla.
Kustannukset ovat myös nousseet selvästi. Pelkästään kisapuku oli huomattavasti kalliimpi kuin aiemmat puvut.
Kyseessä on vaativa harrastus sekä tytölle että perheelle, eikä harrastaminen tällä tasolla ole mielekästä, jollei tyttö ole itse todella motivoitunut. Harrastus tuntuu sopivan Pinjalle monellakin tapaa hyvin, ja niin kauan kuin Pinja voimistelua haluaa jatkaa, sitoutuvat myös vanhemmat hommaan.
Vanhempien bonuksena on tietenkin nähdä miten tyttö edistyy ja osaa aina vaan hienompia ja taitavampia liikkeitä, joista me tavikset voidaan vaan unelmoida, Katri kertoo.
Viimeiseksi puheenvuoron saa vastuuvalmentaja-Heini, joka viime kädessä päättää keitä joukkueeseen pyydetään. Kysyimme häneltä kuinka Pinja on Alexassa pärjännyt.
Heinin mielestä Pinja on fyysisiltä ominaisuuksiltaan hyvin lahjakas voimistelija. Pinjalta löytyy liikkuvuutta etenkin selästä. Jalkojen liikkuvuus on parantunut kevään aikana, sillä Pinja on ollut jokaisissa (!) treeneissä ahkera ja tehnyt parhaansa. Pinja on Heinin mukaan hyvä esimerkki siitä, että harjoittelulla on todella merkitystä. Pinjalla on halua kehittyä ja hän ymmärtää, että silloin pitää tehdä paljon töitä salilla ja kotona. Lahjakkuutta löytyy siis myös harjoitteluun!
Harkoissa valmentajat ovat kiinnittäneet huomiota Pinjan oikeanlaiseen suoritustekniikkaan. Aluksi haasteita oli vaikeimmissa tasapainoissa ja hypyissä, vaikka edellytykset niihin Pinjalla jo oli.
Harkoissa ollaan tehty paljon fyysisiä harjoitteita, mm. keskivartalon ja jalkojen voimaa sekä jalkatekniikkaharjoitteita. Näiden avulla esimerkiksi tasapainojen tukilinjat ovat löytyneet. Pinja on itsekin hyvin tarkka siitä, että tekee liikkeet oikein, joten on ollut ilo auttaa Pinjaa eteenpäin, Heini kertoo.
*****
Mikäli siis olet 00-01 -syntynyt tyttö, tule kokeilemaan yhteistreeneihin viikolla 22. Jos haluat kysyä lisää Alexan valmennuksesta, treeneistä yms. ota yhteys Heiniin (heini.tuovinen@helsinki.fi).
Kuvat © Petri Vilhunen
Jojo-ryhmä