5.2.2012

Kaikki Lisasta

Haastattelukierroksen päättää tällä erää upea Lisa, joka on ollut myös jo pitkään Alexan valmentaja. Tässä Lisa omin sanoin ja kuvin.


Minkä ikäisenä ja missä seurassa aloitit voimistelun?
- Aloitin voimistelun Tapanilan Erällä vuonna 1992, jolloin olin 7-vuotias. Silloin lajina oli rytminen voimistelu. Muutaman vuoden kuluttua Erälle perustettiin myös joukkue, johon pääsin mukaan. Harrastin usean vuoden ajan molempia lajeja rinnakkain.


Miten päädyit voimisteluharrastuksen pariin?
- Aloitin ekaluokkalaisena ensin baletin, mutta keskittyminen ei silloin riittänyt harjoittelemiseen. Serkkuni oli aloittanut Olarin voimistelijoissa rytmisen voimistelun ja hänen innoittamanaan päätin kokeilla samaa lajia. Olin luonnostani melko notkea, joten pääsin hyvin mukaan.




Lisa serkkunsa kanssa v. 1993

Miten valitsit juuri Tapanilan Erän aikoinaan (voimistelijana/valmentaja)?
- Asuimme lähellä Tapanilaa, joten oli luonnollista hakeutua lähimpään seuraan. Valmentamaan jäin oman voimistelu-urani jälkeen tietysti kasvattiseuraani.



Kuinka hyvä olet ollut voimistelussa omasta mielestäsi?
- Silloin kun voimistelin, niin olin sitä mieltä, että melko hyvä. Voimistelun vaatimukset ja treenaustyyli olivat tuolloin hyvin erilaiset kuin nykyään. Laji on kehittynyt huimasti 10:ssä saati 20:ssä vuodessa. Nyt videolta katsottuna ja Alexan tyttöihin verrattuna, en ehkä olekaan ollut aivan yhtä hyvä :)



Viron leirinäytoksessä v. 1994


Paras saavutuksesi voimistelussa?
- Yksilönä olen voittanut seuramme mestaruuskilpailut, joka silloin tuntui todella hienolta. Joukkueeni kanssa olemme saaneet useita aluemitaleja, voittaneet aluemestaruuden syksyllä 1998 12-14-vuotiaiden sarjassa ja olleet samana vuonna mestaruuskisoissa hopealla.

Minirytmiset v. 1995

Mikä on hauskoin kisamatkamuistosi?
- Hauskoja on todella monta, joka reissusta on jäänyt jotain mukavaa mieleen. Jännittävin kisamatka oli, kun olimme matkalla rytmisen kisoihin Turkuun aikaisin aamulla. Ystäväni äiti ei ollut tankannut autoa ennen matkaa ja bensamittari näytti jo huolestuttavan tyhjältä. Suurin pelkomme oli, että jäämme tien varteen ja myöhästymme kisoista. Siihen aikaan ei ollut bensa-asemia aivan yhtä tiheään kuin nyt. Eikä ollut kännyköitäkään. Aina alamäessä yritimme lasketella vaihde vapaalla, jotta pääsisimme seuraavalle bensa-asemalle. Onneksi pääsimme tankkaamaan ennen kuin jäimme tielle. Kisajännitys oli tiessään, kun olimme aamun saaneet jännittää jotain ihan muuta.


Miksi lopetit aikoinaan voimistelun?
- Lopetin voimistelun loukkaantumisiin. Erityisesti selkä alkoi olla niin kipeä, että se häiritsi jo ihan jokapäiväistä elämää. Nykyään onneksi tietous terveellisestä harjoittelusta on lisääntynyt ja jokaisissa treeneissä ennalta ehkäistään loukkaantumisia sekä rasitusvammoja tekemällä paljon mm. selkärankaa tukevaa lihasharjoittelua.

Mistä aloitat uuden ohjelman tekemisen?
- Uuden ohjelman aloitan aina siitä vaikeimmasta hommasta eli musiikin metsästyksestä. Kuuntelen ja kuuntelen musiikkeja kunnes kohdalle osuu sellainen kuin haluan. Sitten aloitan tutkimaan musiikkia ja luomaan siitä ohjelman rakennetta.  Melko alussa myös valitsen vaikeusosat, jotka haluan sijoittaa ohjelmaan. Sitten vain lähden rakentamaan ohjelmaa.
Ehditkö itse urheilla / harrastaa liikuntaa, ja jos niin mitä ja miten usein?
- Tällä hetkellä en hyötyliikunnan lisäksi harrasta mitään. Työni puolesta tulee jumpattua altaassa jonkin verran. Olen aina ajoittain yrittänyt treenailla Aurum-joukkueen mukana, mutta vähäiseksi se on jäänyt.
Aurum



Mikä sinun mielestäsi voimistelussa on vaikeinta / haastavinta oppia?
- Vaikeinta on oppia tuntemaan oma kehonsa niin hyvin, että tietää miltä tuntuu kun käsi on oikeassa paikassa ja milloin nilkka on varmasti ojennettu. Ilman tätä on vaikea päästä eteenpäin.  Liikkeistä mielestäni vaikeimpia oppia on vartaloliikkeet. Niiden suorittamisen hahmottaminen voi olla vaikeaa.



Käyt töissä ja valmennat, paljonko sinulle jää vapaa-aikaa viikossa näiden jälkeen?
- Teen töitä täyden työviikon. Käyn  kuitenkin valmentamassa tällä hetkellä vain kaksi kertaa viikossa, jotta minulle jäisi myös vapaa-aikaa. Arkisin minulla on siis maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin vapaata, kun pääsen töistä. Kisakaudella viikonloput kuluvat valmennushommissa tai tuomaripöydän takana.



Jännitätkö kisoja?
- Jännitän kisoja aina. Valmentajana melkein enemmän kuin itse voimistellessani. Aurum-joukkueen kisatessa olin aina niin tunteella mukana, että pidättelin kyyneleitä maton reunalla.


Oletko huutanut tai suuttunut ikinä harkoissa?
- Joskus olen huutanut, mutta suuttunut en ole.

Mikä on mielestäsi paras voimisteluohjelma, minkä olet nähnyt?
- Yhdyn Heinin vastaukseen, Dynamoiden Myrskyluodon Maija.

Mikä on mielivälineesi?
- Itse tykkään voimistella pallon kanssa, mutta ohjelmaa on kiva tehdä keiloille.
Nopea vai hidas ohjelma?
- Riippuu joukkueesta. On kiva tehdä/nähdä erilaisia ohjelmia sekä niitä joissa on osattu yhdistää molempia. Pienillä pidän ehkä enemmän nopeista ja isommilla, jotka osaavat jo tehdä sekä tulkita hitaita ja kauniita ohjelmia.


Millainen on onnistunut harkka?
- Onnistunut harkka on sellainen, jossa on saatu jotain aikaan (esim. joku kohta ohjelmassa on mennyt eteenpäin tai joku on oppinut asian). Silloin kun kaikki ovat olleet puhaltamassa yhteen hiileen ja voidaan sanoa, että joukkueena on onnistuttu.

Iso kiitos vielä kerran Lisalle ja Heinille vastauksistanne ja kuvista!

Jojo-ryhmä

4 kommenttia:

  1. Eikös noi siniset puvut oo vieläkin erällä käytössä?
    Kai teette vielä Rosasta samanlaisen?

    VastaaPoista
  2. Roosa ei ehtinyt muiden kiireidensä vuoksi tehdä vastaavaa. Yritetään myöhemmin uudelleen.

    VastaaPoista
  3. Hauska postaus! Tsemppiä ohjelman tekoon:) Tulee varmasti hienoja ohjelmia!♥

    VastaaPoista
  4. Kiva postaus! ;) Olisi kiva, jos joskus laittaisitte jonkun kyselyn, johon saisi sitten vastata. :)

    VastaaPoista